Tsoureki - Görög kalács

Tsoureki – Görög kalács

 

Nővéremék tavaly nyáron úgy tértek haza Görögországból, hogy áradoztak egy különleges görög kalácsról. Csak annyit tudtam, hogy soha nem hallott fűszereket tartalmaz: mahlepi/mahlab és masztika. Addig kutattam, amíg rátaláltam a receptre Akis konyhájában. Voila! Íme a Tsoureki! �

 

 

Hozzávalók:

  • 150 ml szobahőmérsékletű víz
  • 15 g élesztő
  • 500 g sütőliszt
  • 10-15 g mahlab
  • 1/2 evőkanál kristálycukor
  • 1,5 g masztika
  • 3-4 kardamom mag
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 narancs héja
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 50 g olvasztott vaj
  • 150 g méz
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • tojásfehérje a Tsoureki megkenéséhez
  • 20 g szeletelt mandula díszítéshez

 

 

 

Elkészítés

Öntsük bele egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vizet és tegyük bele az élesztőt. Óvatosan keverjük össze kézzel, majd adjunk hozzá annyi lisztet, hogy ellepje az élesztőt. Tegyük félre 30 percre, amíg az élesztő aktiválódik (az élesztőbuborékok a liszt tetejére emelkednek).

Addig öntsük a mahlabot, cukrot, masztikát, kardamom magot és egy csipet sót egy mozsárba, és őröljük finom lisztté. Amikor az élesztő aktiválódott, öntsük hozzá a fűszerörleményt, a reszelt narancshéjat, a vanília kivonatot, az olvasztott vajat, a mézet, valamint törjünk fel és adjunk hozzá két tojást. Ezután alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg szép egyenletes nem lesz. Kb. 5-6 perc után hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és tovább dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik teljesen a kelesztőtál szélétől. Majd egy tálat kikenünk olvasztott vajjal, beletesszük a tésztát, lefedjük és szobahőmérsékleten legalább két óráig kelesztjük (amíg a tészta duplájára nő).

Ha a tészta megkelt, tiszta munkafelületre tesszük és bagett formájúra nyújtjuk. Ezt követően félbe hajtjuk és újból bagett formát alakítunk a tésztából (amennyiben a tészta túl ragadós, adjunk hozzá 2-3 evőkanál lisztet). Ezt a lépéssorozatot ismételjük meg 5-8 alkalommal, így rugalmas szálak alakulnak ki a tésztában és a kalács még omlósabb lesz.  Ezután a tésztát 4 egyenlő részra vágjuk és 4 egyenlő hosszúságú rudat sodrunk belőle. Ahhoz, hogy a legesztétikusabb kalácsformát fonjuk, az alábbi lépéseket kövessétek:

  1. Megszámozzuk a négy tésztarudat, párhuzamosan egymás mellé helyezzük és a rudak egyik végénél összekötjük őket.
  2. Áthajtjuk a 4. szálat az 2. szál felett, majd az 1. szálat a 3. szál felett, végül a 2. szálat a 3. felett.
  3. Addig ismételjük az előző lépést, amíg a fonat végére érünk.

A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk mandulaforgáccsal. 20 percig pihentetjük a tésztát, addig  a sütőt 180 °C -ra előmelegítjük. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp: Ha Budapesten élsz, a budai Szír boltban, vagy a Lehel csarnokban kis szerencsével megvásárolhatod a különleges fűszereket!

 

Kövesd Te is Akist!  https://akispetretzikis.com/en/kitchen-lab/

 

 

Jó étvágyat!

 

Szeretettel,

Gabi