Banános, karamellás pite

Valami nagyon új ízre vágytam, ezzel a céllal böngésztem az online recepteket. Nem is kellett sokáig keresnem, és megtaláltam az inspirációt. Átalakítva Jamie Oliver Banoffee pitéjét, egy könnyű finomságot hoztam Nektek: banán és karamell pite tésztába töltve, tejszínhabbal a tetején. A recept a bizonyíték arra, hogy az előzőekben felsoroltakból egy tuti süteményt lehet rittyenteni.  �

 

Hozzávalók

Az alaphoz

200 g teljes kiőrlésű liszt

100 g mandulaliszt

150 g vaj

1 tojás

1 narancs reszelt héja

1 csipet só

 

 

A krémhez

75 g vaj

115 g cukor

250 g mascarpone

Fél citrom

1 cs vaníliás cukor

Fél csomag expressz zselatin

 

A díszítéshez

250 ml habtejszín

1 cs habfixáló

1 ek porcukor

1 ek holland kakaópor

1 mk instant kávépor

 

Elkészítés

 

Az alap valamennyi összetevőjét egy tálban masszává gyúrjuk, kis cipót formálunk belőle, majd hűtőben pihentetjük legalább 1-2 órán át. Nyújtás előtt a munkalapot enyhén lisztezzük, a cipót 5 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát a piteformába helyezzük, finoman a formába nyomkodjuk és villával megszurkáljuk.  180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig vakon sütjük, azaz alufóliát teszünk a formába és száraz csicseriborsót szórunk bele. Ez biztosítja, hogy a pite tészta ne púposodjon fel és egyenletesen süljön. 10 perc után kivesszük az alufóliát a nehezékkel együtt, majd további 15 perc alatt készre sütjük.

 

A krém elkészítésének két külön lépése van. Először elkészítjük a karamellszószt: 115 g cukrot felolvasztunk egy gyorsforralóban, majd levesszük a tűzről és hozzáadunk 75 g olvasztott vajat. A vajat mindenképpen olvasszátok fel előzetesen, így elkerülhetitek, hogy a forró karamell összeugorjon. Lassan kevergetve visszatehetjük a tűzre a karamellszószt és simára keverjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről és szobahőmérsékletűre hűtjük.

Második lépés a banános mascarpone krém összeállítása. A banánt felkarikázzuk, meglocsoljuk fél citrom levével és leturmixoljuk. A mascarponét robotgéppel kihabosítjuk, hozzáadjuk a banán turmixot, a vaníliás cukrot, az expressz zselatint és még pár percig tovább habosítjuk a krémet.

 

Következhet a pite összeállítása. A pitetészta alját vékonyan megkenjük a karamellszósszal, majd rákenjük a banános mascarpone krémet. Ezután legalább 5 órán át a hűtőben pihentetjük a süteményt, hogy a krém kellően kidermedjen.

 

Végül a habtejszínt kihabosítjuk a habfixálóval és a porcukorral. Az instant kávét egy szita segítségével porrá örüljük és összekeverjük a kakaóporral. A pihentetés után díszítjük a pitét a tejszínhabbal és a kakaóporral.

 

 

Jamie eredeti receptjét itt találjátok: https://www.youtube.com/watch?v=l8FoBqsINMo

Jó étvágyat!

Szeretettel,

Gabi