Banános, karamellás pite
Valami nagyon új ízre vágytam, ezzel a céllal böngésztem az online recepteket. Nem is kellett sokáig keresnem, és megtaláltam az inspirációt. Átalakítva Jamie Oliver Banoffee pitéjét, egy könnyű finomságot hoztam Nektek: banán és karamell pite tésztába töltve, tejszínhabbal a tetején. A recept a bizonyíték arra, hogy az előzőekben felsoroltakból egy tuti süteményt lehet rittyenteni. �
Hozzávalók
Az alaphoz
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g mandulaliszt
150 g vaj
1 tojás
1 narancs reszelt héja
1 csipet só
A krémhez
75 g vaj
115 g cukor
250 g mascarpone
Fél citrom
1 cs vaníliás cukor
Fél csomag expressz zselatin
A díszítéshez
250 ml habtejszín
1 cs habfixáló
1 ek porcukor
1 ek holland kakaópor
1 mk instant kávépor
Elkészítés
Az alap valamennyi összetevőjét egy tálban masszává gyúrjuk, kis cipót formálunk belőle, majd hűtőben pihentetjük legalább 1-2 órán át. Nyújtás előtt a munkalapot enyhén lisztezzük, a cipót 5 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát a piteformába helyezzük, finoman a formába nyomkodjuk és villával megszurkáljuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig vakon sütjük, azaz alufóliát teszünk a formába és száraz csicseriborsót szórunk bele. Ez biztosítja, hogy a pite tészta ne púposodjon fel és egyenletesen süljön. 10 perc után kivesszük az alufóliát a nehezékkel együtt, majd további 15 perc alatt készre sütjük.
A krém elkészítésének két külön lépése van. Először elkészítjük a karamellszószt: 115 g cukrot felolvasztunk egy gyorsforralóban, majd levesszük a tűzről és hozzáadunk 75 g olvasztott vajat. A vajat mindenképpen olvasszátok fel előzetesen, így elkerülhetitek, hogy a forró karamell összeugorjon. Lassan kevergetve visszatehetjük a tűzre a karamellszószt és simára keverjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről és szobahőmérsékletűre hűtjük.
Második lépés a banános mascarpone krém összeállítása. A banánt felkarikázzuk, meglocsoljuk fél citrom levével és leturmixoljuk. A mascarponét robotgéppel kihabosítjuk, hozzáadjuk a banán turmixot, a vaníliás cukrot, az expressz zselatint és még pár percig tovább habosítjuk a krémet.
Következhet a pite összeállítása. A pitetészta alját vékonyan megkenjük a karamellszósszal, majd rákenjük a banános mascarpone krémet. Ezután legalább 5 órán át a hűtőben pihentetjük a süteményt, hogy a krém kellően kidermedjen.
Végül a habtejszínt kihabosítjuk a habfixálóval és a porcukorral. Az instant kávét egy szita segítségével porrá örüljük és összekeverjük a kakaóporral. A pihentetés után díszítjük a pitét a tejszínhabbal és a kakaóporral.
Jamie eredeti receptjét itt találjátok: https://www.youtube.com/watch?v=l8FoBqsINMo
Jó étvágyat!
Szeretettel,
Gabi