Törökmogyorós pite fügelekvárral

A mogyoró mániám még nem ért véget. Jöjjön egy pite recept, amit anyukám házi fügelekvárjával készítve 5*-t kaptam/unk mindenkitől, aki kóstolta.

 

Hozzávalók

A pite alaphoz

150 g török mogyoró

100 g zabliszt

50 g porcukor

1 tojás sárgája

100 g hideg vaj

1-2 ek hideg víz

1 csipet só

 

A krémhez

250 g mascarpone

250 g habtejszín

1 csomag habfixáló

2 evőkanál nádcukor

1 ek vanília őrlemény

 fügelekvár

 

 

Elkészítés

A mogyorót megpirítjuk, majd késes aprítóban finom lisztté őröljük. (Vigyázzunk , hogy a mogyorót szobahőmérsékletűre hűtsük, mielőtt az aprítóba tesszük, mert gyorsan kicsorbulhat az aprító késeinek éle.)  Az őrleményt összekeverjük a zabliszttel és a porcukorral. Ezután hozzámorzsoljuk a vajat és elkezdjük masszává gyúrni. Később hozzáadjuk a tojás sárgáját és a csipet sót. Ha nehezen formálódik a massza, adjunk hozzá 1-2 kanál hideg vizet. A pite tésztát golyóvá formáljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a krémet. A mascarponét a nádcukorral és vanília őrleménnyel kihabosítjuk, egy másik edényben a habtejszínt a habfixáló hozzáadásával kemény habbá verjük. A mascarponéhoz óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd a krémet is a hűtőbe tesszük.

A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk a piteforma átmérőjénél kicsivel nagyobbra, a formába tesszük és újabb 20 percig a hűtőben pihentetjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a piteformát alufóliával kibéleljük és beleöntünk 1 csésze babot/csicseriborsót. ’Vakon’ sütjük a pitetésztát kb. 10 percig, ezután kivesszük a nehezéket az alufóliával, a tésztát további 20 percig sütjük.

A pitealapot teljesen kihűtjük, azután töltjük meg. A pite aljára vékony réteg fügelekvárt kenünk, majd rásimítjuk a mascarponés krémet. Hűtőben egy éjszakán át pihentetjük.

Jó étvágyat! �