Mandulatorta ricotta habkrémmel

Ezzel a recepttel a perzsa ízek világába szeretnélek titeket elkalauzolni, amelyeket még én is most kezdtem el felfedezni, de az biztos, hogy a kardamom-mandula-vanília olyan kombináció, amiből egy kivételes desszertet tudunk készíteni. Tartsatok velem!

 


Hozzávalók


Az alaphoz
100 g marcipán massza
85 g vaj
30 g nádcukor
2 db tojás
25 g mandulaliszt
20 g teljes kiőrlésű liszt
1,5 tk őrölt kardamom

A krémhez
250 g ricotta
250 ml habtejszín
1 cs habfixáló
1 cs expressz zselatin
1 db vaníliarúd
2 ek porcukor

A díszítéshez
Fél csésze blansírozott, szeletelt mandula

Elkészítés
Első lépésként a szobahőmérsékletű vajat és marcipán masszát robotgéppel simára keverjük, ezután hozzáadjuk a nádcukrot és a tojásokat. Amikor kihabosodott a torta alapja, hozzáadjuk a liszteket és a kardamomot. Egy spatulával homogén masszává keverjük, majd egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük. A torta alapját 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e az alap. Ha a kihúzott tű száraz, a sütemény elkészült.
A krémhez először a vaníliarudat óvatosan szétnyitjuk, majd egy késsel kikaparjuk a belsejét, amit a ricottával és a zselatin porral kihabosítunk. Egy másik edényben a habtejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük. Ezután már csak a tejszínhabot óvatosan hozzá kell keverni a ricottás krémhez. Végül betöltjük a tortát és pirított mandulaforgáccsal díszítjük.


Jó étvágyat!


Szeretettel,
Gabi