Pisztáciás, rózsás csokoládétorta
Nem tagadom, ez a jelenlegi kedvenc receptem. Ha valami ütős finomságra vágytok, ez a recept Nektek is szól. Nem szaporítom a szót, lássuk ezt a szuper egyszerű, de ízében semmihez sem hasonlítható csokoládés csodát. Süssétek és szeressétek! <3
Hozzávalók
Az alaphoz
200 ml zabtej
150 ml kókuszolaj
50 ml rózsás, ízesített olíva olaj
50 g kakaópor
35 g pirított, darált mandula
35 g pörkölt, darált pisztácia
100 g finomliszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
kb 25 db nagyobb aszalt datolya
80 g nádcukor
A ganache-hoz
100 g étcsokoládé (85 %-os kakaó tartalmú)
3 ek vaj
Pár csepp rózsás, ízesített olíva olaj
A díszítéshez
Apróra vágott, pirított pisztácia
Kandírozott rózsaszirom
Elkészítés
Áztassatok forró vízbe 25 db aszalt datolyát legalább 20 percre. Ha a datolyák kellően megszívták magukat a vízzel, késes aprítóba tesszük, és addig aprítjuk, amíg krémes állagúvá nem válik. Ezt követően minden az alaphoz szükséges hozzávalót egy edényben kézi habverővel egynemű masszává keverünk. Kerek tortaformába (20 cm-es) öntjük az alapot és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Hurkapálcikát vagy fogpiszkálót nyomjatok a tésztába a tészta aljáig. Ha a tészta nem ragad rá a hurkapálcikára, akkor a sütemény belseje is átsült. A torta alapját teljesen kihűtjük.
A ganache-hoz egy edényben a csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk és homogénre keverjük, majd adunk hozzá pár cseppet a rózsás olíva olajból.
A ganache-t a torta tetejére csorgatjuk, majd megszórjuk a durvára vágott pisztáciával és kandírozott rózsaszirmokkal. A tortát két órára hűtőbe tesszük, hogy a csoki teljesen kidermedjen.
Tipp!
A rózsás olíva olajat beszerezhetitek a Buono!-tól. Ritka kincseket rejtő bolt az Oktogon közelében (www.buono.hu).
Jó étvágyat!