Pisztáciás, rózsás csokoládétorta

Nem tagadom, ez a jelenlegi kedvenc receptem. Ha valami ütős finomságra vágytok, ez a recept Nektek is szól. Nem szaporítom a szót, lássuk ezt a szuper egyszerű, de ízében semmihez sem hasonlítható csokoládés csodát. Süssétek és szeressétek! <3

 

Hozzávalók 

Az alaphoz

200 ml zabtej

150 ml kókuszolaj

50 ml rózsás, ízesített olíva olaj

50 g kakaópor

35 g pirított, darált mandula

35 g pörkölt, darált pisztácia

100 g finomliszt

50 g teljes kiőrlésű liszt

1 csomag sütőpor

kb 25 db nagyobb aszalt datolya

80 g nádcukor

 

A ganache-hoz

100 g étcsokoládé (85 %-os kakaó tartalmú)

3 ek vaj

Pár csepp rózsás, ízesített olíva olaj

 

A díszítéshez

Apróra vágott, pirított pisztácia

Kandírozott rózsaszirom

 

Elkészítés

Áztassatok forró vízbe 25 db aszalt datolyát legalább 20 percre. Ha a datolyák kellően megszívták magukat a vízzel, késes aprítóba tesszük, és addig aprítjuk, amíg krémes állagúvá nem válik. Ezt követően minden az alaphoz szükséges hozzávalót egy edényben kézi habverővel egynemű masszává keverünk. Kerek tortaformába (20 cm-es) öntjük az alapot és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Hurkapálcikát vagy fogpiszkálót nyomjatok a tésztába a tészta aljáig. Ha a tészta nem ragad rá a hurkapálcikára, akkor a sütemény belseje is átsült. A torta alapját teljesen kihűtjük.

A ganache-hoz egy edényben a csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk és homogénre keverjük, majd adunk hozzá pár cseppet a rózsás olíva olajból.

A ganache-t a torta tetejére csorgatjuk, majd megszórjuk a durvára vágott pisztáciával és kandírozott rózsaszirmokkal. A tortát két órára hűtőbe tesszük, hogy a csoki teljesen kidermedjen.

 

 

Tipp!

A rózsás olíva olajat beszerezhetitek a Buono!-tól. Ritka kincseket rejtő bolt az Oktogon közelében (www.buono.hu).

 

Jó étvágyat!img_20210320_131141.jpg

img_20210320_131554.jpg