Mogyoróvaj – Vigyázat, erősen addiktív

Mogyoróvaj – Vigyázat, erősen addiktív

Azt el kell mesélnem, honnan ered a mogyoróvaj szeretetem. Körülbelül 7-8 évesen szerettem meg, amikor nagynéném Kanadából lepett meg minket ezzel a finomsággal (akkor Magyarországon még nem is ismertünk). Titokban jártam le a kamránkba és kanalazgattam belőle. Aztán valahogy feledésbe merült, de 2020 tavaszán, a karantén alatt újra rátaláltam. Süteményeknek, zabkásának nagyon különlegest ízt tud adni. �

Három a magyar igazság! Jöjjön három tuti mogyoróvajas recept.

 

Mogyoróvajas keksz

 

Hozzávalók

256 g mogyoróvaj

1 tojás

60 g eritrit/nádcukor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

 

Elkészítés

Minden hozzávalót egy keverőtálba öntünk és masszává gyúrjuk. Gombócokat formázunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 180 °C -ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, ezután a gombócokból villa segítségével tallérokat formázunk, majd újabb 10 percik sütjük.

 

 

Mogyoróvajas cupcake (12 db muffin készítéséhez)

 

Hozzávalók

90 g pirított, őrölt mandula

75 g zabliszt

225 g mogyoróvaj

120 g méz

1 teáskanál szódabikarbóna

Csokipasztilla a díszítéshez

 

Elkészítés

Minden hozzávalót egy keverőtálba öntünk, és egyneműre keverjük. A muffin sütőformát kibéleljük sütőpapírral, és kiadagoljuk  a masszát. A tetejét csokipasztillával díszítjük. 180 °C -ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 

 

 

 

Mogyoróvajas sajttorta/pite

 

Hozzávalók

Az alaphoz

350 g oreo keksz (a krémréteg nélkül)

100 g olvasztot vaj

 

 

A krémhez

250 g habtejszín

1 cs habfixáló

200 g mascarpone

120 g mogyoróvaj

40 g porcukor

1 m kanál vanília őrlemény

 

A díszítéshez

Apróra vágott, pirított földimogyoró

 

Az oreo kekszet (a krém nélkül) aprítógépben összezúzzuk, majd az olvasztott vajat hozzáadjuk. Kerek tortaforma (32 cm-es) aljába belenyomogatjuk az olvasztott vajjal összekevert kekszes alapot, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

Amíg a kekszes alap kihűl, elkészítjük a krémet.

A tejszínt a habfixálóval robotgéppel  kemény habbá verjük, majd hűtőbe tesszük. A mascarponét és a mogyoróvajat kikeverjük a cukorral és a vanília őrleménnyel. Ezután a felvert tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk a krémbe, majd a krémet egyenletesen eloszlatjuk a kekszes alapon. Végül apróra vágott, pirított mogyoróval díszítjük a pitét. Hűtőben legalább 5-6 órát pihentetjük, amíg kidermed a krém.

A recepthez az ötletet Mrs. Liptontól merítettem (mrsliptonkonyhaja.wordpress.com).