Mogyoróvaj – Vigyázat, erősen addiktív
Mogyoróvaj – Vigyázat, erősen addiktív
Azt el kell mesélnem, honnan ered a mogyoróvaj szeretetem. Körülbelül 7-8 évesen szerettem meg, amikor nagynéném Kanadából lepett meg minket ezzel a finomsággal (akkor Magyarországon még nem is ismertünk). Titokban jártam le a kamránkba és kanalazgattam belőle. Aztán valahogy feledésbe merült, de 2020 tavaszán, a karantén alatt újra rátaláltam. Süteményeknek, zabkásának nagyon különlegest ízt tud adni. �
Három a magyar igazság! Jöjjön három tuti mogyoróvajas recept.
Mogyoróvajas keksz
Hozzávalók
256 g mogyoróvaj
1 tojás
60 g eritrit/nádcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés
Minden hozzávalót egy keverőtálba öntünk és masszává gyúrjuk. Gombócokat formázunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 180 °C -ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, ezután a gombócokból villa segítségével tallérokat formázunk, majd újabb 10 percik sütjük.
Mogyoróvajas cupcake (12 db muffin készítéséhez)
Hozzávalók
90 g pirított, őrölt mandula
75 g zabliszt
225 g mogyoróvaj
120 g méz
1 teáskanál szódabikarbóna
Csokipasztilla a díszítéshez
Elkészítés
Minden hozzávalót egy keverőtálba öntünk, és egyneműre keverjük. A muffin sütőformát kibéleljük sütőpapírral, és kiadagoljuk a masszát. A tetejét csokipasztillával díszítjük. 180 °C -ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Mogyoróvajas sajttorta/pite
Hozzávalók
Az alaphoz
350 g oreo keksz (a krémréteg nélkül)
100 g olvasztot vaj
A krémhez
250 g habtejszín
1 cs habfixáló
200 g mascarpone
120 g mogyoróvaj
40 g porcukor
1 m kanál vanília őrlemény
A díszítéshez
Apróra vágott, pirított földimogyoró
Az oreo kekszet (a krém nélkül) aprítógépben összezúzzuk, majd az olvasztott vajat hozzáadjuk. Kerek tortaforma (32 cm-es) aljába belenyomogatjuk az olvasztott vajjal összekevert kekszes alapot, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Amíg a kekszes alap kihűl, elkészítjük a krémet.
A tejszínt a habfixálóval robotgéppel kemény habbá verjük, majd hűtőbe tesszük. A mascarponét és a mogyoróvajat kikeverjük a cukorral és a vanília őrleménnyel. Ezután a felvert tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk a krémbe, majd a krémet egyenletesen eloszlatjuk a kekszes alapon. Végül apróra vágott, pirított mogyoróval díszítjük a pitét. Hűtőben legalább 5-6 órát pihentetjük, amíg kidermed a krém.
A recepthez az ötletet Mrs. Liptontól merítettem (mrsliptonkonyhaja.wordpress.com).